ENTUTV
ALFABETITZACIÓ AUDIOVISUAL AMB YOUTUBE
M, el vampir de Dusseldorf:una al·legoria expressionista?

EXPRESSIONISME.pptx3

Fritz  Lang: M, (Mörder unter uns). 1931

 

Sinopsi de l’argument:

Basada en un cas real i molt recent , un assassí de nens , en Peter Kürten – Hans Beckert a la pel·lícula –  que la policia no pot capturar. Les redades i empresonaments dels delinqüents comuns i el control i vigilància de la policia està posant en perill la supervivència d’aquells, fet que fa que s’organitzin d’acord amb pidolaires i altres persones del món marginal per tal d’atrapar l’assassí.

Vigilen els diferents sectors de la ciutat, mentre la policia, per la seva banda, investiga entre els malalts que han sortit dels hospitals psiquiàtrics. Un cec reconeix la tonada que cantussejava un home que li va comprar un globus, just quan l’Elsie Beckmann  va desaparèixer al començament del film. Ha identificat l’assassí, i un dels pidolaires, Peter, marca la seva esquena amb una “M” amb guix, perquè el reconeguin, quan s’emporta una altra nena. Aquesta li diu que va tacat, i quan es veu a l’aparador d’una botiga, s’espanta i li diu a la nena que s’han d’afanyar. El persegueixen fins a unes oficines on s’amaga. Mentrestant, la policia identifica el tabac de Beckert , a casa seva.

Els pidolaires i lladres el capturen i se l’emporten a un soterrani, on el sotmeten a un judici. Un d’ells, però, s’ha quedat tancat  dins les oficines i la policia el troba: l’interroguen i no diu res, fins que li fan creure que han mort un dels  vigilants de les oficines; llavors, canta. Els pidolaires i lladres  volen condemnar en Beckert a mort  , i matar-lo ells mateixos, però apareix la policia i se l’emporten per a jutjar-lo. Al judici real, les mares de les tres nenes assassinades demanen la seva condemna.

 

Fitxa tècnica:

Producció: Nero-Films.                                           Música: Edvard Grieg

Direcció: Fritz Lang,                                                 Nacionalitat: alemanya.

Guió: Fritz Lang i Thea von Harbou                         Duració: 105’.    Blanc i negre.

Intèrprets: Peter Lorre ( Hans Beckert), Otto Werwicke ( Karl Lohmann),

Gustaf Gründgens ( Der Schränker)

Fritz Lang: dades biogràfiques.

Alemany, fill d’un arquitecte i estudiant d’arquitectura. Comença a fer cinema rere la Primera Guerra Mundial, època de l’expressionisme. Treballa per a l’UFA (Universum Film Allgemeine), empresa estatal alemanya de cinema, que té uns gran estudis a Munich i a Berlin, molt avançats per l’època, amb tot el material fotogràfic que abasteixen les empreses AGFA i KODAK, i grans equips de dissenyadors de decorats, arquitectes, tècnics d’efectes especials…Casat amb Thea von Harbou, guionista. Pel.lícules importants d’aquesta etapa són El doctor Mabuse ( 1922) , Die  Niebelungen ( 1924) i Metropolis ( 1926) , així com M, el vampir de Dusseldorf ( 1931) L’any 1932 Goebbels li encarrega dirigir els estudis UFA, però, ell, contrari a la ideología nazi, fuig i deixa enrera també la seva dona, més propera als nazis. Marxa primer a Paris, on fa una pel·lícula, però després se’n va a Hollywood, on fa moltes altres, contractat per la Metro Goldwin Mayer, entre les què destaquen: Furia (1936), La mujer del cuadro ( 1944), Los sobornados (1953). Al cap d’uns anys, per por al Comité d‘Activitats Antinordamericanes, entre d’altres motius, decideix tornar a Alemanya, on fa tres pel·lícules més. Mor a Los Angeles en 1976.

 

 

L’EXPRESSIONISME  ALEMANY :

 Durant els anys que Lang viu a l’Alemanya de preguerra s’està produïnt un moviment artístic que es diu “expressionisme”, sobretot entre els anys 1914 i 1924, encara que hi ha antecedents molt importants, des de finals del segle XIX, com l’obra del norueg Edvard Munch ( autor del famós quadre “El crit” , de1885). Té una gran influència en el cinema. Consisteix a mostrar l’expressió subjectiva, l’interior de l’individu, amb un ús molt important del retrat fet amb unes línies exteriors negres molt marcades i un ús del color no realista, així com d’unes perspectivas agosarades, en diagonal.

En el cinema, es fan servir sempre decorats, il·luminats per tal de generar unes ombres molt marcades, unes angulacions molt extremes (sobretot picats i contrapicats que, amb la il·luminació des de baix, produeixen uns efectes extrems), perspectives distorsionades, i arquitectures estranyes. L’actuació dels actors és també exagerada, produïnt, juntament amb la il·luminació, els decorats, les angulacions i els maquillatges en blancs i negres constrastats, uns efectes d’expressió extrems.

 A més de Lang, altres importants directors de cinema expressionista són Murnau , Wegener, Wiene, o Pabst. Algunes de les pel·lícules expressionistes més importants són , a part de les de Lang, El gabinete del Dr. Caligari ( Robert Wiene, 1920) Nosferatu ( Friederich Murnau, 1922) o El Golem ( Robert Wegener, 1920)  . 

 

EL SIGNIFICAT DEL FILM:

S’ha dit, i el títol és per a molts una de les claus en aquest sentit ( “Un assassí entre nosaltres”), que el film és tota un al.legoria del nazisme: l’assassí seria en Hitler, que ja estava aconseguint llavors un gran poder en l’Alemanya d’aquella moment. Aquesta tesi la va desmentir el mateix Lang, tot i que no deixa de  ser curiós com tracta el tema central. El sentit moral, el que està bé i el que no ho està. Són els petits delinqüents els que finalment capturen i jutgen l’assassí, en un judici amb advocat defensor i tot, davant la ineficàcia de les autoritats. Es podria interpretar també com una crítica d’aquesta ineficàcia de l’administració . El fet que la gent del carrer s’asocii està tret de l‘Òpera de tres rals, de Bertolt Brecht.

          

BIBLIOGRAFIA:     

–       Domarchi, Jean y Jacques Rivette ( 1959) “Entrevista con Fritz Lang”, publicada al núm. 99 de Cahiers du Cinéma., en Lang, Hawks,      Hitchcock ( 1999), Madrid: Fundamentos.

–       Kracauer, Siegfried, From Caligari to Hitler. (1947) Princeton, N.J.: Princeton University Press.

–       Lang, Fritz   “M”, el vampiro de Dusseldorf. (1964) Barcelona: Aymá, S.A.

–       Mast, Gerald & Kawin, Bruce F. (1971) A Short History of the Movies. New York: Macmillan Publishing Company,

–        Miret Fabra, Rafel (2004) Rocco y sus hermanos ; M, el vampiro de Düsseldorf. Madrid: Dirigido por…, S.L.

–       “M” el vampiro de Dusseldorf. (1996)  Barcelona: Nau Llibres .

 PROPOSTES DE TREBALL:

1.- Relaciona la pel·lícula amb algun quadre expressionista que trobis. Explica la relació que hi veus fent servir les imatges de youtube .

2.- Descriu la seqüència inicial, fixant-te en quins enquadraments i angulacions es fan servir i per què.

3.- Explica la funció de la música i els sons a la pel·lícula.

4.- Quins són els temes més importants?

 

Beatriz Comella Dorda bcomella@xtec.cat

 

Aquest material forma part d’un projecte de recerca educativa que l’autora està desenvolupant gràcies a una llicència retribuïda concedida pel  Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Resolució EDU/2276/2008, de 9 de juliol (DOGC núm. 5176 18/07/2008)

Be Sociable, Share!
Categories: Literatura i cinema - Etiquetes: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.